woensdag 8 oktober 2014

De inflatie van passie




Het was u waarschijnlijk al opgevallen. Niemand slaat tegenwoordig nog gewoon tegen een golfbal, bakt een taart of speelt op een dwarsfluit. Nee, hij of zij heeft 'een passie'. Tot een jaar of tien geleden gebruikten we dit woord vrijwel alleen in de context van de erotiek en het paasgebeuren. Sindsdien is 'passie' begonnen aan een lange mars door de Nederlandse taal (met in haar kielzog het al even pretentieuze woord 'beleving').

Heb je geen bijzondere interesses? Zak je 's avonds het liefst voor de buis neer? Welnee, jij hebt gewoon je passie nog niet gevonden! Maar wee degene die niet vindt ...  De ingezonden-brievenrubrieken van  Psychologie en de Viva puilen uit van de vertwijfelde passie-zoekers. Coachingbureaus met als enige passie het ledigen van uw bankrekening, spinnen hier uiteraard gouden garen bij, door cursussen aan te bieden als 'In zes stappen dichter bij jouw passie' of 'Volg het kruimelpad naar je passie.'

Kortom, het ooit zo flamboyante 'passie' is een strik geworden die je rond alles kan doen wat je aan de man wil brengen. In personeelsadvertenties is de zinsnede 'jij hebt passie voor' of 'je bent gepassioneerd door' (gaande van ongediertebestrijding, tot programmeren of het brandweerveld, ...) inmiddels al net zo afgezaagd als 'jij denkt out of the box', 'je bent een spin in het web', 'we zoeken een schaap met vijf poten' en ga zo maar door.

De voetbaljournalistiek, hofleverancier van clichématig en bombastisch taalgebruik, citeert wekelijks voetbaltrainers die 'passie, inzet, strijd en beleving' op het veld hebben gezien, of juist node hebben gemist. Gewoon die bal in het net trappen is niet voldoende meer. Met passie, snotverdomme! Geen wonder dat er tegenwoordig na elk doelpunt 'een enorme ontlading' volgt, om eens een ander modern (en nogal onsmakelijk) sportcliché op te vissen.

Inmiddels is een heuse tegenbeweging op gang gekomen, die het uitgeklede modewoord passie en de hele cultus daarrond den duvel aandoet. Voorlopig hoogtepunt: een artikel in Intermediair met de heldere titel 'F*ck de passie!'   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten